Skok na osrednjo vsebino





}

Delovni čas

PONEDELJEK – PETEK od 06:00 do 17:00

1. in 3. SOBOTA v mesecu od 08:00 do 12:00

Ostale dni, prazniki – ZAPRTO

+386 (0)2 545 93 10

info@cerop.si

Direktorica: Simona Biro

Pokličite nas

+386 (0)2 545 93 10

Logo CEROP

Pišite nam

info@cerop.si

CEROP Puconci

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV
Aktualno
Odpadki
16. – 24. november 2024! Vodilna mednarodna kampanja že od leta 2009 ozavešča o preprečevanju odpadkov v Evropi. Letos je izpostavljen pomen odgovornega ravnanja s hrano.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov običajno poteka predzadnji ali zadnji mesec v novembru. Letos že 15. leto. Gre za mednarodno kampanjo, katere cilj je povečati ozaveščenost o preprečevanju odpadkov v Evropi.

Kampanja se vsako leto osredotoča na drug vidik preprečevanja odpadkov – v letošnjem letu je izpostavljena problematika odpadne hrane.

 

Lani je v Sloveniji nastalo nekaj manj kot 165.000 ton odpadne hrane ali povprečno 78 kg na prebivalca.

K odpadni hrani štejemo tudi olupke, kosti, koščice, jajčne lupine in podobne snovi, ki ne spadajo med užitni del, saj niso primerni za prehrano ljudi (Vir: SURS).

 

V Evropi v tem tednu številne nevladne organizacije, izobraževalne ustanove, posamezniki in podjetja prirejajo aktivnosti s katerimi želijo spodbuditi k preprečevanju nastajanja odpadne hrane, ponovno uporabiti ostanke hrane pri pripravi novih jedi in nenazadnje pravilno ločiti odpadno hrano. K tej pobudi se priključujemo tudi v našem podjetju!

 

Skupno tri četrtine odpadne hrane je bilo v letu 2023 predelane v bioplinarnah in kompostarnah, približno petina pa se je pred odlaganjem biološko stabilizirala v obratih za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov. Preostala količina odpadne hrane se je obdelala z drugimi postopki (npr. sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave) (Vir: SURS).

 

 

Vas zanima, kaj se zgodi z odpadno hrano, ki jo odložite v naš ”rjav zabojnik”?

Vabljeni k ogledu prispevka s klikom na povezavo!