• image
 • image
 • image
 • image
 • image
PreviousNext

Kompostiranje odpadkov

 

Kompostarna na RCERO Puconci je sestavljena iz treh glavnih delov:

 • sprejemni del z pripravo kompostne mešanice
 • aktivni del kompostiranja
 • končna obdelava zrelega komposta s skladiščenjem

1. Sprejemni del z pripravo kompostne mešanice

Sprejemni del je lociran na SZ delu kompostarne in je tehnološko ločen od ostalega dela kompostarne. Ločitev je potrebna zaradi zagotavljanja oz. preprečevanja kontaminacije zrelega komposta s svežim biološkim materialom.

Priprava kompostne mešanice se vrši pod nadstrešnico in sicer na levi polovici objekta,  ki je tudi delno fizično ločen od desnega dela, ki je namenjen končni obdelavi komposta.

Pripeljan biološki material se pripelje in začasno skladišči pod nadstrešnico v zgornjem delu. Potreben strukturni material pa se zaradi svoje nereaktivnosti lahko skladišči zunaj objekta na odprti ploščadi. Pripravljen in zmleti strukturni material in biološki material se zmeša in pripravi v kompostno mešanico v namenskem mešalcu (Mashmaster), ki ustrezno homogenizira material.  V tem delu se lahko ročno izvede vlaženje mešanice, ki se nato začasno skladišči v ločenem boksu (7,5m x 5m) pod nadstrešnico.

2. Aktivni del kompostiranja

S kolesnim nakladalcem se kompostne mešanica prestavi na aktivni del kompostiranja na odprti plato, ki ima urejene prezračevalne kinete (služijo za aktivno prezračevanje in odvod izcednih vod iz kompostnih zasipnic), ki se preko cevnega sistema zaključijo v ločeni strojni postaji kompostarne v kateri je urejen prezračevalni sistem skupaj z nadzorno krmilno tehniko.

 • Strojno/nadzorna postaja kompostarne je urejena iz naslednjih elementov:
 • Upravno/nadzornega kontejnerja
 • Strojne postaje – COMPOtainer
 • Biofilterskega kontejnerja


V upravno/nadzornem kontejnerju se vrši nadzor nad procesom kompostiranja in upravlja z vhodno/izhodnimi podatki in protokoli. Kontejner služi tudi kot priročna pisarna za upravljavca kompostarne.

Strojna postaja je kontejnerskega tipa v katerem je urejen sistem prezračevanja z tlačnim oz. podtlačnim sistemom in povezavo z prezračevalnimi kinetami in biofilterskim modulom.

Namenski biofilterski kontejner je nameščen za strojno postajo in služi za čiščenje odsesanega zraka iz podtlačnega sistema aktivnega kompostiranja.

Za vse kontejnerje je urejena ustrezna komunalna infrastruktura.


Aktivno kompostiranje se izvaja na odprtem platoju v katerem so urejene prezračevalne kinete, ki služijo za pospeševanje in vodenju pravilnih bioloških procesov. Vsaka kompostna zasipnica je dolga 40m in se formira s kolesnim nakladalnikom. Ko je zasipnica formirana se izvaja periodično mešanje zasipnic z namenskim mešalcem komposta. Termin mešanja se določi na podlagi nadzorno/krmilne tehnike in izkušenj.

Formirane zasipnice se postavijo v začetni fazi v zgornjem delu treh zasipnic (na območje podtlačnega sistema) in se periodično prestavljajo na južne linije zasipnic proti tlačnemu delu prezračevanja. Zadnja linija tlačnega dela in zadnja zasipnica brez aktivnega prezračevanja ima namen končnega zorenja in stabilizacije komposta.

3. Končna obdelava zrelega komposta s skladiščenjem

Zreli kompost se nato transportira na območje (oz. se izvede končno sejanje na območju zadnje zasipnice) končne obdelave s sejanjem na mobilnem bobnastem situ (Joker), ki ima nalogo končno presejati zreli kompost na dve frakciji. Fina frakcija se skladišči kot končni produkt, groba frakcija z primesmi pa se skupaj s strukturnim materialom delno vrača v sistem kompostiranja (vakcinacija).

Skladiščenje zrelega komposta se lahko vrši pod nadstrešnico ali zunaj na odprtem platoju na kompostarni.

Sprejemni del kompostarne
Sprejemni del k...
Sprejemni del kompostarneSprejemni del kompostarne
Mobilni mešalec komposta
Mobilni mešalec...
Mobilni mešalec kompostaMobilni mešalec komposta
Kompostna zasipnica
Kompostna zasip...
Kompostna zasipnicaKompostna zasipnica
Stacionarni mešalec komposta
Stacionarni meš...
Stacionarni mešalec kompostaStacionarni mešalec komposta

Delovni čas

Center za ravnanje z odpadki Puconci

 PONEDELJEK - PETEK
od 06:00 do 17:00 ure

1. in 3. SOBOTA v mesecu
od 08:00 do 12:00 ure

Ostale dni, prazniki - ZAPRTO


 

 

Ograček d.o.o.

 
 

VPRAŠANJA

REKLAMACIJE IN SPLOŠNA VPRAŠANJA IZ NASLOVA OBRAČUNA

T: + 386 (0)2 526 83 22
M: + 386 (0)51 667 290
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.