• image
 • image
 • image
 • image
 • image
PreviousNext

Sortiranje ločeno zbranih frakcij

 

V hali za mehansko obdelavo  odpadkov, ki obratuje v okviru RCERO Puconci se opravlja sortiranje ločeno zbranih frakcij. Ločeno zbrane frakcije se dovažajo s specialnimi vozili za odpadke (zbirna mesta, zbirni centri, natečaji,…) in z lastnimi dovozi občanov oz. gospodarskih subjektov.

Vsa oprema je locirana in inštalirana v industrijskem objektu. V splošnem je naprava sestavljena iz naslednjih tehnoloških komponent:

 • Dovozni del z začasnim skladiščem
 • Grobi drobilec za mešane odpadke
 • Dveh sortirnih linij za ročno odbiranje sekundarnih surovin oz. odpada in urejenim aktivnim prezračevanjem in klimatizacijo
 • Vibracijsko sito za ločevanje drobne/težke frakcije
 • Magnetni separator
 • Nemagnetni separator
 • Balirna stiskalnica z integriranim perforatorjem plastenk
 • Transportnimi trakovi
 • Kontejnerji
 • Mobilna tehnološka oprema

p1130005
p1130005
p1130005p1130005
p1130006
p1130006
p1130006p1130006
p1130027
p1130027
p1130027p1130027
p2100017
p2100017
p2100017p2100017
p2100021
p2100021
p2100021p2100021
p2100025
p2100025
p2100025p2100025


Pripeljan material se preko el. dvižnih vrat dovaža, s specialnimi vozili ali individualnimi vozili povzročiteljev iz industrije oz. gospodinjstev,  v notranjost hale v sprejemi del. Sprejemi del je vodoraven in nivojske izvedbe zaradi lažje notranje manipulacije z materialom Na spodnjem delu hale je začasno skladišče za pripeljan material. Tako pripeljan material se nato vizualno pregleda in po potrebi odstranijo večji kosovni odpadki in nevarni odpadki iz gospodinjstev. Po pregledu gre lahko material na nadaljnjo obdelavo preko inštalirane sortirnice.
Proces sortiranja zajema začasno deponiranje, odpiranje vreč/grobo drobljenje, sejanje, ročno selekcijo, strojno selekcijo in komprimiranje oziroma baliranje.  Sortirnica je koncipirana tako, da je večji del procesa izvajan  samodejno.

Kompleten proces je krmiljen z elektronskim krmilnim sistemom. Komandni pult je nameščen v komandni kabini, od koder je možen vizualni nadzor nad vsemi deli in procesi sortirnice. Krmilni sistem omogoča prilagodljivo delovanje sortirnice, tako da je možno proces prilagajati tako vhodnemu materialu kot tudi zahtevam po vrsti, sestavi in čistosti frakcij izhodnega materiala.

Na liniji sta dve sortirni liniji, ki omogočata v prvi fazi grobo izločanje sekundarnih surovin in v drugi fazi fino oz. glavno izločanje sekundarnih surovin. Sortiranje se izvaja ročno. Ročno sortiranje ja glavni del procesa sortiranja. Za sortiranje je postavljena sortirna kabina s sortirnim trakom. Sortirna kabina je klimatizirana in dobro osvetljena. V sortirnem delu je omogočeno sortiranje 5-10 različnih frakcij. Vzdolž sortirnih kabin je nameščen sortirni transporter. Ob transporterju je nameščenih dvanajst lijakov. Skozi lijake prebiralci mečejo izbrane kose materiala. Pod lijakom je nameščen boks. Tako zbran material se skozi boks potiska na zbirni transporter na zrcalni strani. Zbirni transporter nato odvede material v baliranje na balirno stiskalnico. Preostali material na sortirnem traku teče v nadalnji dve fazi sortiranja.

Dvižni transporter dovede material v krožno vibracijsko sito ki ima nalogo, da fizikalno loči material na težko (fino)  in lahko (grobo)  frakcijo. Za doseganje večje količine težke frakcije so predvidene odprtine sita cca 80mm. V tem situ se dodatno raztrese vsebina in izloči težka frakcija in vsi drobni delci, ki bi ovirali nadaljnji proces sortiranja. V procesu sejanja se dodatno razdvojijo kosi ki so bili zaradi transporta sprijeti, material je tudi očiščen raznih prašnih delov poleg tega pa se deloma osušijo tudi posamezni kosi mokrega ali vlažnega materiala. Lahka frakcija pada preko ustja sita na odvodni transporter, ki povezuje sortirni transporter v sortirni kabini. Težka frakcija, ki pade skozi sito se preko transportnega sistema vodi na izven hale nameščen polnilni trak za polnjenje dveh kontejnerjev. V nadaljevanju se lahko ta material odvaža na nadaljnjo mehansko/biološko obdelavo odpadkov ali na odlaganje. Izločen material se zbira v spodaj nameščenih kontejnerjih, ki se praznijo po potrebi in odvažajo na bližnje odlagališče odpadkov.

Kovine se iz preostanka odpadkov izločajo z avtomatiziranimi postopki. Ob izhodu iz prve sortirne kabine ja nad sortirni transporter nameščen magnetni separartor.  Z magnetnim separatorjem se iz toka materiala izločajo vsi železni materiali. Železni kosi nato padajo na spodaj nameščen kontejner, ki se periodično prazni. Ostale kose kovin (barvne kovine) se iz sortirnega transporterja na koncu druge kabine presipajo na separator nemagnetnih kovin, ki izloči vse dele iz neželeznih kovin. Barvne kovine se zbirajo na spodaj nameščenem kontejnerju, ki se periodično prazni.  Preostali material se vodi na zadnji nameščeni kontejner oz boks, ki se periodično odvaža na bljižnjo odlagališče. V primeru negativne selekcije je lahko dno boksa konstantno v pogonu in neprekinjeno polni  zbirni transporter, ta pa nato balirko. Kadar je v sortirnici izvedena pozitivna selekcija, pa boks služi kot medfazna deponija.

 

Delovni čas

Center za ravnanje z odpadki Puconci

 PONEDELJEK - PETEK
od 06:00 do 17:00 ure

1. in 3. SOBOTA v mesecu
od 08:00 do 12:00 ure

Ostale dni, prazniki - ZAPRTO


 

 

Ograček d.o.o.

 
 

VPRAŠANJA

REKLAMACIJE IN SPLOŠNA VPRAŠANJA IZ NASLOVA OBRAČUNA

T: + 386 (0)2 526 83 22
M: + 386 (0)51 667 290
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.