Skok na osrednjo vsebino





}

Delovni čas

PONEDELJEK – PETEK od 06:00 do 17:00

1. in 3. SOBOTA v mesecu od 08:00 do 12:00

Ostale dni, prazniki – ZAPRTO

+386 (0)2 545 93 10

info@cerop.si

Direktorica: Simona Biro

Pokličite nas

+386 (0)2 545 93 10

Logo CEROP

Pišite nam

info@cerop.si

CEROP Puconci
Košnja opuščenih travnikov v polnem razmahu
Arhiv

Cerop d.o.o. je vključen v projekt Gorički travniki kot projektni partner, ki skrbi za odvoz in obdelavo biomase iz pokošenih travnikov. Pokošena trava odleži na travnikih nato pa se pripelje na kompostarno našega podjetja. Ko je dovolj biomase za eno šaržo (približno 300 kubičnih metrov), se biomasa zmelje, navlaži, doda se tudi strukturni material. Takšna […]

Cerop d.o.o. je vključen v projekt Gorički travniki kot projektni partner, ki skrbi za odvoz in obdelavo biomase iz pokošenih travnikov. Pokošena trava odleži na travnikih nato pa se pripelje na kompostarno našega podjetja. Ko je dovolj biomase za eno šaržo (približno 300 kubičnih metrov), se biomasa zmelje, navlaži, doda se tudi strukturni material. Takšna mešanica se napolni v bokse, kjer se začne proces kompostiranja. Najprej poteče termofilna faza, za katero je značilna povišana temperatura, nad 60 stopinj Celzija. Povišana temperatura je posledica mikrobne aktivnosti, pri tej temperaturi se uničijo potencialno patogeni mikroorganizmi (higienizacija)in kaljiva semen plevelov.  V tej fazi se kompost v boksih vlaži in aktivno prezračuje avtomatično na podlagi procesnega protokola. Tej aktivni aerobni fazi sledi naknadno zorenje v boksih. Celoten proces kompostiranja traja od 8 do 10 tednov. Vsak kompostni kup se označi s svojo številko in se o njem vodi evidenca iz katere je razvidno na kateri poziciji oz. lokaciji skladiščenja se kompost nahaja, vsa mešanja ter temperatura, ki jo dosega biološko razgradljiva mešanica v času predelave v kompost. Zrel kompost se preseje in skladišči do oddaje.

Cerop d.o.o. je vključen v projekt Gorički travniki kot projektni partner, ki skrbi za odvoz in obdelavo biomase iz pokošenih travnikov. Pokošena trava odleži na travnikih nato pa se pripelje na kompostarno našega podjetja. Ko je dovolj biomase za eno šaržo (približno 300 kubičnih metrov), se biomasa zmelje, navlaži, doda se tudi strukturni material. Takšna mešanica se napolni v bokse, kjer se začne proces kompostiranja. Najprej poteče termofilna faza, za katero je značilna povišana temperatura, nad 60 stopinj Celzija. Povišana temperatura je posledica mikrobne aktivnosti, pri tej temperaturi se uničijo potencialno patogeni mikroorganizmi (higienizacija)in kaljiva semen plevelov.  V tej fazi se kompost v boksih vlaži in aktivno prezračuje avtomatično na podlagi procesnega protokola. Tej aktivni aerobni fazi sledi naknadno zorenje v boksih. Celoten proces kompostiranja traja od 8 do 10 tednov. Vsak kompostni kup se označi s svojo številko in se o njem vodi evidenca iz katere je razvidno na kateri poziciji oz. lokaciji skladiščenja se kompost nahaja, vsa mešanja ter temperatura, ki jo dosega biološko razgradljiva mešanica v času predelave v kompost. Zrel kompost se preseje in skladišči do oddaje.

Več o vsebini projekta in njegovi sami izvedbi lahko preberete na strani Gorički travniki.

{phocagallery view=category|categoryid=47|limitstart=0|limitcount=0}